OUDE ANSICHTKAARTEN

Muziektent

Aan het paadje onder aan de kaart heeft in de oorlog de muziektent van de Brink gestaan.

 

Door de bevrijders zijn hier gezellige muziekavonden gegeven.

 

1929, de allereerste verzorger was Piet Oosterbroek. De dierverzorger hierboven op de foto is waarschijnlijk de heer van de Kaa. Daarna nam de heer Nijboer het over en rond 1963 de heer van der Ent. Deze woonde toen in de theekoepel. Kinderen brachten hem in de herfst altijd eikels en kastanjes. Toen hij is overleden werden de dieren verzorgd door Rinus van Asselt, werkzaam bij Publieke Werken van de gemeente. Alle dierverzorgers waren tot dan in dienst van de Gemeente geweest, pas daarna begon de verpachting aan dierenspeciaalzaak Hokavovi in de Brinkstraat, diens werknemer Henk Mei is 20 jaar, tot zijn pensioenering, de verzorger geweest. Inmiddels doet de beheerder van toen Hokavovi, Adriaan Doets de verzorging zelf.

Een herinnering van veel Barinezen…

Als het goed gesneeuwd had moest je naar het Bosje! De slee mee, bovenaan de helling waar nu het ziekenhuis staat maar vroeger het boswachtershuis en nog vroeger ook een uitzichttoren. En in volle vaart naar beneden…! Grote sleeën, kleine… van ijzer of hout en later ook van plastic. Steil naar beneden en liefst dwars over de Eemnesserweg heen de Nachtegaallaan in. Levensgevaarlijk natuurlijk! maar het gebeurde wel!

 

Er was toen ook veel minder verkeer. Op woensdagmiddag direct na schooltijd verschenen ze, de kinderen en de sleeën. Kleintjes met moeder of vader, voorzichtig schuivend, omrollend en in tranen, en dan weer verder naar beneden. En weer naar boven en opnieuw naar beneden! Alleen of samen op de slee, gillend en glijdend! Daartussendoor enthousiast blaffende honden en uitglijdende voetgangers. En het werd vroeg donker in het Bosje, waardoor de sneeuw nog helderder oplichtte. Huilend naar huis met steenkoude handen en natte kleren, maar na een uurtje weer terug willen, en weer op die slee.

 

Tot het helemaal donker was en je te laat thuis kwam voor het eten! En daarna lekker rozig voor de kachel! Wie zegt daar “Huiswerk”? Dat was de glijbaan in het Maarschalksbos, naast het hertenkamp! En zo gaat het nog steeds, wat minder steil nu, en je kunt niet meer over de weg heen..(gelukkig!)
Maar het feest blijft: als er sneeuw ligt verschijnen de sleeën in het Bosje van IJsendijk!

Kitty van der Hage
Fanfareorkest Voorwaarts voor de theekoepel (met dank aan www.oud-Baarn.nl)